We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Infantiele hemangiomen

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een infantiel hemangioom?

Een infantiel hemangioom is een goedaardig gezwel van de bloedvaten. De meeste hemangiomen zijn bij de geboorte aanwezig of ontstaan na de eerste levensmaand. Hemangiomen komen bij ongeveer 10% van de kinderen voor. Ze komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Hoe ziet een infantiel hemangioom eruit?

Er zijn 3 soorten hemangiomen:

  • Oppervlakkig hemangioom: felrood, rond of ovaal gezwel op de huid. Dit type wordt ook wel een aardbeivlek genoemd vanwege hun kleur.
  • Diep hemangioom: blauw doorschemerende onderhuidse zwelling.
  • Gemengd hemangioom (zowel oppervlakkig als diep).

Hemangiomen komen vaak in het gezicht, op het hoofd, de romp en vooral rondom de geslachtsdelen voor. Als het kind huilt kan een hemangioom donkerder en groter worden.

Hoe ontwikkelt het zich?

Hemangiomen zullen tot een leeftijd van ongeveer een jaar groeien. Daarna zullen ze vanzelf verbeteren en vrijwel geheel verdwijnen voor de leeftijd van 7 jaar (bij 95% van de kinderen).

Is een infantiel hemangioom gevaarlijk?

Hemangiomen zijn goedaardige tumoren en niet gevaarlijk, maar in sommige gevallen kunnen ze wel klachten geven. De meest voorkomende klachten zijn zweren, pijn en bloedingen. Hemangiomen op de oogleden kunnen ook klachten geven zoals een verminderd zicht of een lui oog.

In sommige gevallen kunnen kinderen meerdere hemangiomen (‘hemangiomatose’) op het lichaam hebben. In dat geval zal uw arts onderzoeken of er ook hemangiomen in andere organen zijn zoals de lever of longen.

Hoe kan een infantiel hemangioom behandeld worden?

Meestal is het niet nodig om een hemangioom te behandelen, tenzij ze klachten geven. Bij zwerende hemangiomen kan er in eerste instantie met bijvoorbeeld lokale antibacteriële zalven of zinkzalf worden behandeld. Als hemangiomen blijven zweren, heel groot zijn of op bepaalde lokalisaties zitten zoals de oren, neus of lippen kunnen ze soms functionele problemen geven. Dan komen ze in aanmerking voor behandeling met een bètablokker (propranolol of atenolol). Bètablokkers zijn medicijnen die kleine bloedvaten in een hemangioom samenknijpen en de groei remmen. Vanwege de bijwerkingen (verlaagd bloedsuiker, verlaagde bloeddruk, verhoogd kalium, diarree, koude ledematen, onrustig slapen) die kunnen optreden worden kinderen opgenomen om onder toezicht van een kinderarts de behandeling op te starten. Bij kleinere hemangiomen die minder klachten geven kan er ook met een bètablokker crème of druppel behandeld worden.

Andere behandelopties zijn met corticosteroïden injecties, lasertherapie (in een later stadium) en chirurgische behandeling.

Zie voor meer informatie:
https://www.hevas.eu/hemangiomen