We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor PTBFF-hars

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor PTBFF-hars: wat nu?

Als uw huid in aanraking komt met PTBFF-hars krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk in contact komt met PTBFF-hars.

Wat is PTBFF-hars?

PTBFF-hars is een stevig soort lijm. Deze lijm heeft een aantal goede eigenschappen. Je kunt met deze lijm snel iets aan elkaar plakken en de lijm blijft goed zitten. Aan elkaar geplakte dingen kun je buigen en de lijm kan goed tegen een hoge temperatuur.

In welke producten komt PTBFF-hars voor?

Vanwege de goede eigenschappen komt PTBFF-hars voor als lijm in allerlei producten:

 • In (neopreen)lijmen voor producten van leer (schoenen, horlogebandjes, handtassen en hoeden)
 • In lijmen voor hout, papier, metaal, plastic en rubber.

PTBFF-hars vindt u ook in

 • Materiaal voor elektrische isolatie
 • Conserveringsmiddelen voor hout
 • Impregneermiddelen voor papier en textiel
 • Medisch-technische hulpmiddelen zoals hoortoestellen, prothesen, spalken en plakmateriaal.

Hoe komt u in contact met PTBFF-hars?

U kunt in contact komen met PTBFF-hars door het aanraken van:

 • Lijm in schoenen (teenstukken of binnenzolen worden vaak in de schoen geplakt met lijm)
 • Lederwaren (horlogebandjes, ceinturen, handtasjes)
 • Etiketten
 • Lijm voor kunstnagels.

Kunt u door uw werk in contact komen met PTBFF-hars?

In sommige beroepen kan men door het werk veel in contact komen met PTBFF-hars. Dit gebeurt bij schoenmakers en bij personen die werken met glasvezelproducten, triplex of multiplex, inkten en lijmen. Verder kan contact met PTBFF-hars ook voorkomen bij werknemers in de automobielindustrie (aanbrengen van rubber strips langs autoportieren).

Welke klachten geeft PTBFF-hars en hoe ziet allergisch contacteczeem door PTBFF-hars eruit?

Als uw huid in contact komt met PTBFF-hars krijgt u eczeem. Dit zijn rode plekken, pukkeltjes, blaasjes waar u jeuk van krijgt. Als het eczeem langer bestaat, dan wordt uw huid dik en komen er schilfers op. Ook komen er kloven in uw huid. Deze kunnen pijn doen. De eczeemplekken zitten op de plaats van het contact van uw huid met de hars.

Als een schoenmaker allergisch is voor PTBFF-hars in de lijm waar hij mee werkt, dan zal het eczeem op zijn handen zitten. Maar bij het dragen van schoenen met PTBFF-hars zullen de eczeemplekken op de voeten zitten. Door contact met een gelijmd leren horlogebandje kan eczeem aan de pols ontstaan.

Verdwijnt uw eczeem als u niet meer in contact komt met PTBFF-hars?

Dat is mogelijk. Wanneer uw huid niet meer in contact komt met PTBFF-hars, dan zal het eczeem na enige tijd geheel verdwijnen.

Maar het kan ook zijn dat uw eczeem (minder ernstig) blijft bestaan als uw huid niet meer in contact komt met de hars. Dit is het geval als u al eczeem had voordat u allergisch werd voor PTBFF-hars.

Eczeem heeft vaak meerdere oorzaken. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Aan de voeten kan zweet een rol spelen. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Hoe kunt u allergisch eczeem door PTBFF-hars voorkomen?

 • Het is belangrijk dat u niet meer in contact komt met PTBFF-hars
 • Bij eczeem door lijm in uw schoenen moet gezocht worden naar schoenen waar geen lijm of een andere lijm in zit. Soms is het nodig om speciale schoenen aan te schaffen waarvan u geen allergie kunt krijgen. Uw huidarts kan u hier meer over vertellen
 • Als uw klachten ontstaan door contact met kleding of leer waar PTBFF-hars in zit, dan moet u deze producten niet meer dragen
 • Als u voor uw hobby’s in contact komt met lijm, lees dan van tevoren goed op de verpakking wat erin zit
 • Als uw eczeem (misschien) veroorzaakt wordt door contact met PTBFF-hars op uw werk, dan moet u dit met de bedrijfsarts bespreken. De bedrijfsarts kan u helpen bij het opsporen van producten op uw werk waar PTBFF-hars in zit.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.