We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor benzocaïne

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor benzocaïne: wat nu?

Als uw huid in contact komt met benzocaïne krijgt u op uw huid eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met benzocaïne in contact komt.

Wat is benzocaïne?

Benzocaïne is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor verdoving van bijvoorbeeld de huid. Dit geneesmiddel wordt ook wel door dierenartsen gebruikt. Artsen en tandartsen gebruiken geen geneesmiddelen waar benzocaïne in zit. U hoeft dus niet bang te zijn dat u allergisch reageert als u een verdoving krijgt.

In welke producten komt benzocaïne voor?

In Nederland zit benzocaïne in:

  • Sommige oogdruppels
  • Sommige producten tegen aambeien en jeuk
  • Sommige condooms
  • Soms in de vloeistof die gebruikt wordt voor injecties (vitamine B complex). De dierenarts gebruikt benzocaïne om dieren te verdoven
  • De dierenarts gebruikt soms producten met benzocaïne bij de behandeling van tepelkloven.

In verschillende Europese landen zijn nog veel andere preparaten te krijgen waar benzocaïne in zit. Benzocaïne zit daar in veel producten die u met een recept van de dokter kunt krijgen, maar ook zonder recept gewoon kunt kopen.

Zit benzocaïne in producten om de huid te verzorgen (cosmetica)?

Nee, benzocaïne zit niet in cosmetica. Dat is verboden.

Welke klachten geeft benzocaïne en hoe ziet allergisch contacteczeem door benzocaïne eruit?

Als uw huid met benzocaïne in contact komt, krijgt u op de huid rode plekken die een beetje dik aanvoelen en waar blaasjes op zitten. Deze plekken jeuken. Soms is het eczeem een beetje nat. Er kunnen ook schilfers op de plekken zitten en er kunnen korstjes op komen.

U krijgt dus eczeem op uw huid op de plaatsen waar uw huid met het product waarin benzocaïne zit in contact is gekomen. Via de handen kunnen ook andere delen van uw lichaam in contact komen met het product waar de benzocaïne in zit. Zo kunt u ook op de lippen, mondhoeken, tong en in de mond eczeem krijgen.

Zoals hierboven staat, zit benzocaïne ook in sommige condooms. Als u deze condooms gebruikt, dan kunt u dus ook eczeem op of rond de penis of de vagina, of bij de anus krijgen. Ook kan het eczeem uitbreiden naar de dijbenen, de handen, de armen en het gezicht.

Verdwijnt het eczeem als u niet meer in contact komt met benzocaïne?

Dat is mogelijk. Soms is contact met benzocaïne de enige oorzaak van uw eczeem. Als u ervoor zorgt dat uw huid helemaal geen contact meer heeft met de producten waar benzocaïne in zit, dan zal het eczeem na enige tijd helemaal verdwijnen.

Maar het kan ook zijn dat uw eczeem (minder ernstig) blijft bestaan. Dat komt doordat eczeem soms meerdere oorzaken heeft. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, shampoo of door wrijven.

Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts. Het is belangrijk dat u zorgt dat u geen contact meer heeft met benzocaïne. Maar dat zal helaas niet altijd betekenen dat uw eczeem helemaal verdwijnt.

Hoe kunt u een allergische reactie door benzocaïne voorkomen?

Het is belangrijk dat u niet meer in contact komt met producten waar benzocaïne in zit. Hierdoor kunt u voorkomen dat u eczeem krijgt, of dat het eczeem dat u al heeft, erger wordt. Als u weet dat u allergisch bent voor benzocaïne, is het belangrijk dat u dit vertelt bij uw apotheek, aan uw arts en aan uw tandarts. Zij kunnen er dan op letten dat u geen producten krijgt waar benzocaïne in zit.

Als u zelf een product koopt, bijvoorbeeld bij de drogist, dan moet u er goed op letten dat ook daar geen benzocaïne in zit.

Wanneer u medicijnen moet geven aan uw huisdier, vraag dan aan uw dierenarts of er benzocaïne in zit. Als dit zo is, is het verstandig om het contact met deze medicijnen te vermijden en de medicijnen door iemand anders aan uw huisdier te laten geven.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Er zijn veel andere stoffen die wel wat lijken op benzocaïne. Het komt een enkele keer voor dat iemand die allergisch is voor benzocaïne, ook allergisch is voor bijvoorbeeld verf voor het haar en verf voor kleding. Het gaat dan om para-phenylenediamine (zie ook de folder ‘p-phenylenediamine’).

Ook in sommige zonnebrandmiddelen (ook wel: anti-zonnebrandmiddelen) kan nog een stof voorkomen die lijkt op benzocaïne (para-aminobenzoëzuur).

Ook kan iemand eczeem of een allergische reactie krijgen, wanneer door de tandarts of een andere arts bepaalde verdovingsmiddelen worden gebruikt (tetracaïne, procaïne). Dit soort verdovingsmiddelen wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. De middelen die wel vaak worden toegepast (lidocaïne, articaïne, prilocaïne, etc.) zijn geen probleem.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Bij uw apotheek kunt u altijd vragen of er benzocaïne in de geneesmiddelen of producten zit die u krijgt. Ook is het verstandig altijd even op de verpakking van producten te kijken of er benzocaïne in zit.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.