We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Alopecia androgenetica - Haaruitval, haarverlies, kaalheid

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Haaruitval, haarverlies, kaalheid

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica betekent dat u uw haar voor een deel verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Bij mannen wordt alopecia androgenetica ook wel ‘haarverlies volgens het mannelijk patroon (male pattern hair loss)’ genoemd.
Bij vrouwen heet dit dan ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon (female pattern hair loss)’.

Hoe krijgt u alopecia androgenetica?

Aanleg speelt een grote rol. Als je geboren wordt, kun je al aanleg voor alopecia androgenetica hebben.

Hoe ziet alopecia androgenetica eruit?

Mannen worden aan de voorkant van hun hoofd steeds meer kaal. Ook komen er kale plekken aan de zijkanten van hun hoofd. Hierna wordt het hoofd bovenop steeds meer kaal. Het kaal worden van het hoofd breidt zich steeds verder uit tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op het plaatje op de laatste bladzijde van deze folder kunt u zien hoe het hoofd van mannen er uit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor zie je de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Hoe weet uw arts of u alopecia androgenetica heeft?

Bij mannen is alopecia androgenetica meestal direct duidelijk te zien. Bij vrouwen is soms verder onderzoek nodig.

Moet u behandeld worden voor alopecia androgenetica?

Nee, omdat alopecia androgenetica geen ziekte is, is behandeling niet nodig.

Is er wel een behandeling voor alopecia androgenetica?

Ja, er zijn een paar mogelijkheden. Maar het is nog niet mogelijk om het probleem van het kaal worden van het hoofd definitief op te lossen.

Welke behandelingen van alopecia androgenetica zijn er?

Er is een behandeling met een vloeistof die u op uw hoofd moet smeren. Ook is er een behandeling met tabletten die u moet slikken. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogen deze tabletten niet gebruiken.

Behandeling met een vloeistof

Als uw arts u een vloeistof geeft om op uw hoofd te smeren, dan krijgt u minoxidil lotion. Deze vloeistof kan ervoor zorgen dat er minder haar uitvalt. U moet de vloeistof 2 keer per dag op de huid van uw hoofd smeren. Soms krijgt u door het smeren van de vloeistof irritatie op uw hoofd. U moet 6 maanden lang uw hoofd met deze vloeistof insmeren. Na deze 6 maanden is pas te zien of het smeren heeft geholpen. Als u stopt met het smeren van de vloeistof op de huid van uw hoofd, valt uw haar weer uit.

Behandeling met tabletten

Alleen bij mannen helpen tabletten. Zij krijgen dan finasteride van hun arts. Door het gebruik van deze tabletten moet het uitvallen van de haren stoppen. Bij ongeveer een derde van de mannen komen er ook weer haren terug. Als u met de behandeling stopt, valt het haar weer uit. Bij vrouwen is niet aangetoond dat finasteride werkt.

Overige behandelingen

Er zijn vele andere behandelingen die worden ingezet bij de behandeling van alopecia androgenetica maar waarvan de werkzaamheid in studies nog niet is aangetoond. Voorbeelden hiervan zijn cyproteronacetaat alleen of in combinatie met anticonceptiepil, lokaal bimatoprost, spironolacton, trombocytenrijke plasma-injecties en low-level-laser.

Wat kunt u doen om de kale plekken te bedekken?

Haartransplantatie

Op de plaatjes hieronder kunt u zien dat er bij mannen altijd nog een krans met haar op het hoofd blijft bestaan. Ook vrouwen houden nog haar op hun hoofd.

Het is mogelijk om de haren van uw achterhoofd naar voren te laten verplaatsen. Dit heet een haartransplantatie. Het haar dat op deze manier opnieuw op uw hoofd wordt geplant, zal niet uitvallen. Deze behandeling moet u zelf betalen.

Pruik

Een pruik is voor sommigen een hele goede oplossing. Een pruik draag je over het bestaande haar. Het is ook mogelijk om een klein stukje haar (een haarstukje) op de kale plek te laten aanbrengen. Dit haarstukje wordt dan in het nog overgebleven haar verwerkt. Meestal betaalt uw ziektekostenverzekeraar een deel van de kosten bij vrouwen.

In ieder geval moet u een deel zelf betalen.

Camouflage Het kleuren van de hoofdhuid met haarverf kan goede cosmetische resultaten geven.

Wat kunt u zelf nog doen?

Sommige mensen krijgen door het verlies van hun haar minder zelfvertrouwen. Als u hier last van heeft, is het belangrijk dat u hierover met uw arts praat. Uw arts kan u verder helpen om de juiste hulp te krijgen om hier beter mee om te leren gaan.

Meer informatie

Er is een patiëntenvereniging voor alopecia androgenetica patiënten: https://www.alopecia-vereniging.nl/

Mannen worden aan de voorkant van hun hoofd steeds meer kaal. Ook komen er kale plekken aan de zijkanten van hun hoofd. Hierna wordt het hoofd bovenop steeds meer kaal. Het kaal worden van het hoofd breidt zich steeds verder uit tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op onderstaand plaatje kunt u zien hoe het hoofd van mannen eruit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor zie je de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.