We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een pigmentlaser

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een pigmentlaser?

Een pigmentlaser is een laser waarvan het licht door pigment wordt opgenomen. Pigment is de kleurstof die in de huid en in het haar zit. Als het licht van de laser de huid raakt veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging van het pigment.

Waarvoor worden pigmentlasers gebruikt?

De pigmentlaser wordt gebruikt voor het verwijderen van pigmentvlekken in uw huid. Maar niet alle donker gekleurde vlekken kunnen met een pigmentlaser worden behandeld. Ook voor het verwijderen van een tatoeage kan de pigmentlaser gebruikt worden.

Flitslampen of Intense pulsed light (IPL)

Dit is officieel geen laser maar een andere techniek om een felle lichtstraal te krijgen. Het verschil met een laser is dat niet 1 golflengte, maar meerdere golflengten tegelijk worden ingezet. Omdat een flitslamp meerdere golflengten gebruikt, is de flitslamp niet alleen geschikt voor de behandeling van pigment. De flitslamp kan ook worden gebruikt voor ontharing en behandeling van bloedvaten. Het effect op de huid is bijna gelijk aan het effect van het gebruik van een laser. De informatie in deze folder over de effecten van een laserapparaat geldt voor een groot deel dus ook voor de flitslamp.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. De behandeling is niet zonder pijn. Hoeveel pijn u voelt verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon heeft meer pijn van de behandeling dan de ander. De pijn is onder andere afhankelijk van de locatie. De te behandelen plek op uw huid hoeft dus niet altijd verdoofd te worden, maar verdovende crème wordt wel eens gebruikt.

Hoeveel behandelingen met de pigmentlaser zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van het type pigmentvlek, maar meestal tussen de 1 en 5 behandelingen. Bij tatoeages is het aantal behandelingen en het resultaat zeer wisselend. De behandeling heeft soms weinig of geen effect op bepaalde kleuren en bepaalde soorten inkt.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
- Het type laser.
- Uw huidskleur, bij mensen met een donkere huid is er meer risico op bijwerkingen en werkt de behandeling ook minder goed.

Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen ontstaan:
- Roodheid of een witte tot grijze verkleuring van de huid kan optreden. Dit verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen.
- Zwelling van de huid. Dit verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen tot weken.
- Tijdens het genezingsproces kunt u oppervlakkige wondjes, korstjes of schilfertjes op uw huid krijgen die meestal na 1 tot 2 weken vanzelf genezen.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
- Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Wat kunt u zelf nog doen?

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’). Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Overig

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.