We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor wolalcoholen

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Lanoline

U bent allergisch voor lanoline (wolalcoholen): wat nu?

Wanneer uw huid met wolalcoholen in contact komt, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo weinig mogelijk met wolalcoholen in contact komt.

Wat zijn wolalcoholen?

Wolalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet. Dit vet zit in de vacht van een schaap. De vacht wordt door dit wolvet beschermd tegen de invloed van het weer. Het wolvet wordt uit de wol van het schaap gehaald en behandeld. In de wolvet-producten zitten verschillende stoffen, bijvoorbeeld wolalcoholen, waarvan u allergisch contacteczeem kunt krijgen.

Wolalcoholen worden vaak aan crèmes toegevoegd om ze goed smeerbaar te maken. Daarom zitten wolalcoholen vaker in crèmes en lotions dan in bijvoorbeeld zalven.

Op cosmetica en producten voor de verzorging van de huid staat vermeld of er wolalcoholen in zitten. Bij de ingrediënten leest u dan ‘lanolin’ of ‘lanolin alcohols’. Ook kunnen andere namen gebruikt worden op de verpakking, zoals stearyl alcohol, cetyl alcohol, oleyl alcohol. In Nederland wordt wolalcohol ook in producten gebruikt die door een arts kunnen worden voorgeschreven (zoals lanette, cetomacrogol, occulentem simplex, maar ook medicinale crèmes).

In welke producten komen wolalcoholen voor?

Wolalcoholen (lanoline) zit in veel cosmetica en producten voor de verzorging van de huid, zoals:

 • Crèmes
 • Rouge
 • Lippenstift
 • Balsems
 • Zeep
 • Shampoo
 • Producten voor onder de douche.

Wolalcoholen in producten die door een arts kunnen worden voorgeschreven, zijn onder andere:

 • Zalf
 • Crème
 • Zetpillen.

Wolalcoholen zitten ook in een groot aantal huishoudelijke producten en producten die in de industrie gebruikt worden. Bijvoorbeeld in:

 •  Afwasmiddelen
 • Speciale (wol)wasmiddelen
 • Wasverzachters
 • Boenwas
 • Leerwas
 • Autowas
 • Schoensmeer en andere soorten was die gebruikt worden om iets vet te houden.

Wolalcoholen worden ook gebruikt in speciale vloeistof die gebruikt wordt om te snijden of te boren, maar ook in sommige soorten verf en inkt die in een drukkerij gebruikt worden.

Welke klachten geven wolalcoholen en hoe ziet allergisch contacteczeem door wolalcoholen eruit?

Als uw huid in contact is gekomen met een product waar wolalcoholen in zitten, dan krijgt u daar meestal rode plekken die jeuken. Soms ziet u ook bobbeltjes, blaasjes en schilfers en kan de eczeemplek nat worden.

Vaak zit het eczeem op de handen of op het gezicht. Maar het eczeem kan ook zitten op plekken op uw huid waarop u bijvoorbeeld een zalf heeft gesmeerd die u van uw arts gekregen heeft.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met wolalcoholen?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met wolalcoholen. Toch komt het regelmatig voor dat uw eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met wolalcoholen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven, of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is altijd zinvol om producten waar wolalcoholen in zitten zo goed mogelijk te vermijden, ook al zal uw huid hiervan niet altijd helemaal beter worden. Veel mensen krijgen jeuk of huidirritatie bij het dragen van wollen kleding direct op hun huid. Dit is geen wolalcoholen allergie. Met een allergie voor wolalcoholen kunt u gewoon wollen kleding dragen.

Hoe kunt u een allergische reactie voor wolalcoholen voorkomen?

Dit zal niet altijd eenvoudig zijn. Wolalcoholen (lanoline) kunnen in verschillende producten voorkomen. Het is belangrijk dat er in uw cosmetica en de producten die u voor de verzorging van uw huid gebruikt geen wolalcoholen zitten. Dit kunt u op de verpakking lezen. Als er wolalcoholen in zitten dan staat er ‘lanolin’ of ‘lanolin alcohol’ vermeld. Het is verstandig aan uw apotheker te vertellen dat u

allergisch bent voor wolalcoholen (lanoline). De apotheek kan er dan op letten dat u geen product krijgt waar wolalcoholen in zitten.

Als u een beroep heeft waarbij u met wolalcoholen in contact komt en u kunt dit niet vermijden, dan is het verstandig om dit te bespreken met iemand van het bedrijf waar u werkt, bijvoorbeeld uw leidinggevende of een bedrijfsarts.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Een enkele keer is contact met producten die uw partner gebruikt en waar wolalcoholen in zitten de oorzaak van uw klachten. In wolvet zitten naast wolalcoholen ook nog andere alcoholen. Een enkele keer komt het voor dat u van deze alcoholen contacteczeem krijgt. U zou dan ook deze stoffen moeten vermijden. Bijvoorbeeld stearylalcohol, cetylalcohol of oleylalcohol.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Hierboven heeft u al kunnen lezen waar u op moet letten en dat u goed op de verpakking van producten moet kijken of er wolalcoholen, lanoline of wolvet in het product zitten.

Aan uw apotheker kunt u vragen of de door uw arts voorgeschreven producten voor u geschikt zijn.

Soms raadt uw huidarts u aan om een product te proberen. U moet het product dan bijvoorbeeld tweemaal per dag maximaal 14 dagen lang in de plooi van uw elleboog smeren. Is er binnen die tijd niets te zien en krijgt u geen jeuk, dan is de kans heel groot dat u van dat product geen klachten krijgt.
Dit heet de gebruikerstest.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.