We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Trichomoniasis

Deze folder is 1:1 overgenomen van Soa Aids Nederland.
Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s.

Patiëntenfolder in PDF

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een parasiet. Trichomoniasis komt over de hele wereld veel voor. De infectie is goed te behandelen en heeft zelden ernstige gevolgen. Lang niet iedereen met deze soa krijgt er klachten van. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen door de aanwezigheid van de parasiet.

Klachten 

bij de vrouw
Vrouwen kunnen door trichomoniasis last krijgen van een ontstoken vagina. Zij hebben dan vooral klachten van onaangename, vies ruikende afscheiding, die groenig van kleur kan zijn en soms schuimt. De schaamlippen en de binnenkant van de vagina kunnen rood en geïrriteerd zijn. Daardoor kan plassen ook pijnlijk zijn.

bij de man
Mannen merken meestal niets – of heel weinig – van trichomoniasis. Bij hen gaat de infectie in het algemeen spontaan over. Soms leidt de infectie tot een ontsteking van de plasbuis. Deze ontsteking gaat gepaard met een branderig gevoel bij het plassen en soms afscheiding uit de plasbuis. Ook kan de eikel rond de uitgang van de plasbuis rood en geïrriteerd zijn

Mogelijke gevolgen van Trichomoniasis 

Trichomoniasis leidt zelden tot ernstige complicaties. Deze soa verhoogt wel het risico op overdracht van hiv. En er zijn ook aanwijzingen dat de parasiet voor problemen kan zorgen tijdens de zwangerschap (waaronder vroeggeboorte).

Behandeling 

De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis antibiotica. Het is belangrijk dat ook de seksuele partner(s) wordt behandeld, ook als die geen klachten heeft (hebben).

Partnerwaarschuwing 

Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de laatste vier weken worden gewaarschuwd en (mee)behandeld, ongeacht of zij wel of geen klachten hebben.

Aids Soa Infolijn 

Heb je een vraag die deze folder niet is behandelt?
- Bel de Aids Soa Infolijn0900 204 204 0 (10ct p.m.) Maandag tot en met woensdag: 9:30 – 15:30. Donderdag en vrijdag: 13:30 – 15:30.
- Stuur een e-mail naar de Aids Soa Infolijn: Sense@soaaids.nl je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.
- Of bezoek het chatspreekuur op Soatest.nl Maandag tot en met donderdag: 15:30 – 17:30.