We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Pityriasis rosea - Ziekte van Gibert

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Ziekte van Gibert

Patiëntenfolder in PDF

Thuisarts

Wat is pityriasis rosea?

Pityriasis rosea is een onschuldige huidziekte met vlekjes waar kleine schilfers vanaf komen. De vlekjes hebben een roze tot rode kleur en kunnen jeuken. De aandoening komt vooral voor bij jongeren en geneest vanzelf binnen 6 tot 8 weken.

Hoe krijgt u pityriasis rosea?

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de oorzaak een virus.

Hoe ziet pityriasis rosea eruit?

Meestal ziet u het eerst een rode plek met schilfers. De plek is rond of ovaal en 2 tot 5 centimeter groot. Deze plek wordt vaak de ‘moederplek’ genoemd. Daarna krijgt u binnen 1 tot 2 weken een uitgebreide uitslag op uw huid met roze tot rode ovale plekjes met schilfers. Deze plekjes verlopen in de huidlijnen en zijn kleiner dan de moederplek en ook minder fel van kleur.

Geeft pityriasis rosea klachten?

Sommige mensen hebben klachten die op griep lijken voordat de uitslag op de huid begint. Van de uitslag op uw huid kunt u jeuk krijgen. Daar kunt u last van hebben.

Hoe weet uw arts of u pityriasis rosea heeft?

Door het verhaal dat u vertelt en hoe de uitslag eruit ziet, weet uw arts dat u pityriasis rosea heeft. Als de arts twijfelt, kan het nodig zijn dat de arts een stukje huid afneemt voor onderzoek. Dit wordt een biopt genoemd.

Moet u behandeld worden voor pityriasis rosea?

Nee, pityriasis rosea verdwijnt vanzelf binnen 6 tot 8 weken. Bij sommige mensen duurt het wat langer (3 tot 5 maanden) voordat pityriasis rosea verdwijnt, maar dat is een uitzondering.

Is er wel behandeling voor pityriasis rosea?

Als u erg last van de jeuk heeft, kan uw arts u een crème of zalf geven of tabletten tegen de jeuk.
Omdat het huidbeeld vanzelf over gaat is verdere behandeling vaak niet nodig.

Is pityriasi s rosea besmettelijk?

Nee, pityriasis rosea is niet besmettelijk.

Kan pityriasis rosea weer terugkomen? Kan pityriasis rosea weer terugkomen?

Pityriasis rosea verdwijnt vanzelf en gaat helemaal weg. De vlekken die op uw huid hebben gezeten kunnen nog een poosje wat lichter of kunnen nog een poosje wat lichter of donkerder van kleur blijven. Meestal verdwijnen deze vlekken na 1 donkerder van kleur blijven. Meestal verdwijnen deze vlekken na 1 zomer. Het komt bijna niet voor dat u nog een keer last krijgt van pityriasis rosea.