We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Nummulair eczeem - Eczeem, plaques

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Eczeem, plaques  

Wat is nummulair eczeem?

Mensen met eczeem hebben een huid die jeukt, rood is en waarop schilfers te zien zijn. Eczeem komt door een oppervlakkige ontstekingsreactie in de huid. Door nummulair eczeem krijgt u ronde plekken op de huid die jeuken. Deze plekken komen meestal symmetrisch voor op de armen en benen. Nummulair eczeem komt vooral voor bij volwassenen.

Hoe krijgt u nummulair eczeem?

De oorzaak van nummulair eczeem is niet bekend. Het gaat vaak samen met uitdroging van de huid. Uitdroging van de huid kan worden veroorzaakt door het gebruik van zeep of douchegel en door droge lucht. Meestal is er geen sprake van erfelijkheid.

Bij jonge kinderen kan constitutioneel eczeem lijken op nummulair eczeem (zie de folder Constitutioneel eczeem).

Door vocht in de benen, huidinfecties, huidbeschadiging (bijvoorbeeld insectenbeten, wondjes en huidcontact met chemische stoffen) en medicijnen die de huid droog maken, kunt u ook nummulair eczeem krijgen.

Nummulair eczeem komt niet door een allergie. Als er gedacht wordt aan allergie bij uw eczeemklachten, zal uw arts een allergieonderzoek doen.

Welke klachten geeft nummulair eczeem en hoe ziet nummulair eczeem eruit?

Nummulair eczeem jeukt vaak. Er komen vooral op de armen en benen voor, maar ook op de romp kunnen ronde, rode en schilferende plekken verschijnen. Soms zijn kleine vochtblaasjes te zien. De plekken hebben een scherpe rand en lijken op muntstukken, vandaar de naam (nummulair betekent muntvormig). De kleine plekken kunnen samenvloeien tot grotere plekken.

Is nummulair eczeem besmettelijk?

Nummulair eczeem is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u nummulair eczeem heeft?

Meestal kan uw arts door het kijken naar de huidplekken zien dat het om nummulair eczeem gaat. Soms kan nummulair eczeem lijken op een schimmelinfectie (ringworm) of op psoriasis (zie de folder Psoriasis). Bij twijfel kan een stukje huid worden verwijderd (een biopsie) voor weefselonderzoek.

Welke behandelingen van nummulair eczeem zijn er?

  • Nummulair eczeem kan het beste worden behandeld met een corticosteroïdzalf (hormoonzalf). De voorkeur gaat uit naar een sterke corticosteroïdzalf van klasse 3 of eventueel klasse 4 (zie de folder Corticosteroïden voor de huid)
  • Daarnaast is het van groot belang dat de gehele huid dagelijks wordt ingesmeerd met een verzorgende crème om uitdroging van de huid tegen te gaan
  • Bij ernstig, hardnekkig nummulair eczeem kan soms lichttherapie met ultraviolet licht (uv-B) nodig zijn
  • Soms kan het nummulair eczeem hardnekkig en ernstig zijn. In dat geval kan uw arts u afweerremmende medicijnen voorschrijven om in te nemen.

Is nummulair eczeem te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Door behandeling met een corticosteroïdzalf en een verzorgende crème zal het eczeem meestal snel verbeteren. Later kunnen nieuwe plekken ontstaan, maar deze zullen ook verbeteren of verdwijnen als de behandeling wordt voortgezet.

Nummulair eczeem kan soms erg hardnekkig zijn. Bij sommige mensen verdwijnen de plekken niet of komen de plekken steeds terug. In dat geval moet u langdurig behandeld worden.

Wat kunt u zelf nog doen?

Zorg ervoor dat de huid niet uitdroogt door het gebruik van zeep of douchegel te beperken en kort lauwwarm te douchen. Als de huid toch te droog wordt, is het gewenst dagelijks een verzorgende crème te gebruiken.