We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Notalgia paresthetica

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is Notalgia paresthetica

Notalgia betekent pijn aan de rug, paresthetica is de Latijnse naam voor branderigheid of jeuk. Deze huidaandoening betreft een jeukende of branderige plek, die meestal tussen of op één van de schouderbladen zit. De jeuk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ‘gevoelsstoornis’. Dat betekent dat de gevoelszenuw op het schouderblad (de zenuw die ervoor zorgt dat u aanraking kan voelen), beschadigd is. Het is niet helemaal zeker dat schade aan deze gevoelszenuw de oorzaak is. Dit is een theorie.

Notalgia paresthetica komt regelmatig voor. Iedereen kan het krijgen. Het komt meestal voor op oudere leeftijd. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe krijgt u notalgia paresthetica?

Tekst De oorzaak waarom iemand notalgia paresthetica krijgt is onbekend. Er wordt gedacht dat de jeuk ontstaat door schade aan de gevoelszenuw in de huid. Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door beknelling van een zenuw tussen de ruggenwervels door slijtage van de ruggenwervels (artrose). De zenuw kan beschadigt raken na een infectie met het herpesvirus (gordelroos, herpes zoster). Of schade ontstaat doordat de zenuwen geprikkeld wordt door beweging van de schouderbladen.

Welke klachten geeft notalgia paresthetica en hoe ziet notalgia paresthetica eruit?

Tekst Patiënte hebben last van hevige jeuk en daarnaast vaak een branderig of koud gevoel, tintelen, pijn of juist gevoelloosheid.

Door aan deze plek te krabben beschadigt de huid. Op deze plek is de huid daarom vaak dikker en donkerder van kleur (bruin, rood of paars). De jeukende plek is meestal 3 tot 10 centimeter groot.

Hoe weet uw arts of u notalgia paresthetica heeft?

De diagnose notalgia paresthetica wordt gesteld op hoe het eruit ziet en welke klachten de patiënt heeft. Bij twijfel aan de diagnose neemt de arts soms een stukje huid af (huidbiopt) om andere huidziekten uit te sluiten.

Verder onderzoek naar de oorzaak van beknelling van een zenuw is alleen nodig als de patiënt ook andere klachten heeft. Bijvoorbeeld wanneer er ook klachten zijn van rugpijn of gevoelloosheid in een groot gebied. Maar ook als de patiënt in het gebied geopereerd is, of een ongeval heeft gehad waarbij de rug mogelijk schade heeft opgelopen. In dat geval kan het nuttig zijn om een röntgenfoto te maken of de patiënt te verwijzen naar een neuroloog.

Hoe behandel je notalgia paresthetica?

Notalgia paresthetica is lastig te behandelen. Het doel van de behandeling is het verlichten van de jeuk. Er zijn een aantal behandelopties:

- Capsaïcine crème. Dit is een crème met bestanddelen van de Spaanse peper. Deze prikkelt de zenuwen. Daardoor kan de jeuk minder worden. In het begin moet de crème 5 keer per dag aangebracht worden, dit kan na een week afgebouwd worden naar 3 keer per dag.
- Lidocaïnezalf of EMLA crème. Dit zijn verdovende crèmes die de huid verdoven en daardoor jeuk kunnen verminderen.
- Ontstekingsremmende crème of zalf zoals corticosteroïden en calcineurineremmers (tacrolimus of Proptosis) kunnen de jeuk verminderen.
- Crèmes die verkoelend of jeukstillend werken zoals mentholgel of koelzalf. Deze crèmes werken (waarschijnlijk) minder sterk dan eerdergenoemde crèmes.
- Antidepressiva en anti-epileptica. Dit zijn tabletten die de overdracht van prikkels in zenuwen kunnen remmen. Deze middelen kunnen ook de overdracht van jeuk prikkels remmen en kunnen daarom ook gebruikt worden bij notalgia paresthetica.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer niet te krabben. Door krabben kan de jeuk erger worden en de huid beschadigen.

Is notalgia paresthetica te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Notalgia paresthetica is een chronische aandoening. Dat betekent dat het vaak niet weggaat. Het kan in wisselende hevigheid aanwezig zijn. Soms doven de klachten na jaren helemaal uit.