We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Hypostatisch eczeem

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is hypostatisch eczeem?

Hypostatisch eczeem is een eczeem aan de onderbenen als gevolg van niet goed werkende afvoerende bloedvaten (de venen) waarbij er roodschilferende jeukende plekken zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat hypostatisch eczeem?

Als de afvoerende bloedvaten (de venen) aan de benen niet meer goed werken noemen we deze vaten spataderen. Het bloed wordt dan niet meer zoals bij een gezond vat terug gepompt naar het hart, maar blijft staan in de onderbenen. Hierdoor ontstaat er druk in de kleine haarvaatjes (de capillairen). Door deze druk gaan deze haarvaatjes vocht en eiwitten lekken in de huid. Hierdoor ontstaat ontsteking van de huid (inflammatie). Deze ontsteking is zichtbaar als roodschilferende plekken die sterk kunnen jeuken.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij hypostatisch eczeem worden vaak droge benen gezien met roodschilferende plekken. Door de jeuk zijn vaak ook krabeffecten te zien. Vaak zie je ook zichtbare spataderen (Zie ook de folder over spataderen). De benen zijn vaak wat dikker, waarbij rond de enkels putjes te drukken zijn (vaak is ook de afdruk van een sok zichtbaar) als teken van vochtophoping (oedeem).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal op het zicht (klinische beeld) gesteld. Eventueel kan een echo (duplex onderzoek) uitgevoerd worden om te kijken of er spataders aanwezig zijn. Zo nodig kan een huidbiopt worden afgenomen.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit 2 delen.

1. Behandeling van de eczeem plekken met een corticosteroidzalf en/of een vette basiszalf
2. Zwachtel therapie (ookwel ambulante compressietherapie genoemd) met als doel het vocht uit de benen te halen. Daarna kunnen therapeutisch elastische kousen (steunkousen) aangemeten worden. Deze geven overdag steun aan de vaten, zodat het vocht zich niet opnieuw in de huid op kan hopen.
3. Ook kan het een mogelijkheid zijn uw spataderen te behandelen die dit probleem veroorzaken. Zie hiervoor de folder over spataderen.

Is hypostatisch eczeem te genezen

Hypostatisch eczeem is te genezen. Vaak wordt een duplex onderzoek gedaan om te kijken of u last heeft van (spataderen). Als de spataders behandeld worden, zal de lekkage van eiwitten en vocht verminderen waardoor het eczeem kan verdwijnen.

Wat kunt u zelf nog doen?

Zelf kunt u kuitspierpomp oefening doen. Dit doet u door de tenen richting uw neus te bewegen en dan weer van uw af (loslaten en indrukken gaspedaal). Ook door bijvoorbeeld regelmatig op uw tenen te gaan staan traint u de kuitspierpomp. Hierdoor wordt het vocht uit uw benen teruggepompt richting uw hart. Regelmatig wandelen kan hiervoor ook helpen.