We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Huidschimmel - Ringworm, tinea corporis, mycose

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Ringworm, tinea corporis, mycose

Wat is huidschimmel?

Huidschimmel (medische term: tinea corporis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels. Schimmels die de bovenste laag van de opperhuid aantasten noemen we dermatofyten.

Een schimmel ziet er op de huid vaak uit als een ring en wordt daarom ringworm genoemd. Met wormen heeft het niets te maken.

Schimmels kunnen naast de huid ook andere plaatsen infecteren, zoals op de voeten, nagels of op het hoofd. Op de voeten geeft het vaak witte schilfering tussen de tenen en roodheid met schilfering van grote delen van de voetzool (zie folder ‘voetschimmel’ van de NVDV). Schimmel van de nagels geeft vaak gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels. Tenslotte, met name kinderen kunnen schimmels op het behaarde hoofd krijgen, dit kan zich onder andere uiten als kale plekken met grijze schilfering en soms roodheid.

Hoe krijgt u huidschimmel?

Schimmels zitten overal in onze omgeving en kunnen in de buitenste laag van de opperhuid (hoornlaag) groeien. Schimmelsporen zitten overal. Voorbeelden zijn sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. De schimmelsporen kunnen zich makkelijk verspreiden en kunnen langdurig overleven onder moeilijke omstandigheden, zelfs na een wasbeurt in de wasmachine bij 40 graden. Contact met schimmels is daardoor niet helemaal te vermijden. Meestal is het niet duidelijk waar u de infectie heeft opgelopen, maar vaak loop je dit op door contact met een mens of (huis)dier.

Welke klachten geeft huidschimmel en hoe ziet huidschimmel eruit?

Huidschimmel zijn vaak ronde plekken op het lichaam. De rand is wat verdikt, rood en schilferend. Het centrale deel van de plek geneest weer. De plek wordt langzaam groter en veroorzaakt jeuk of een branderig gevoel. Zonder behandeling stopt de schimmel niet met groeien.

Bij schimmels afkomstig van dieren kunnen er ook vaak puskopjes aanwezig zijn, met name ter plaatse van de haren. Deze schimmels moeten vaak naast crème ook met tabletten behandeld worden (zie hieronder onder kopje behandelingen).

Vaak zitten de schimmelplekken op de huid ter plaatse van de liezen, maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen. De schimmel is vaak afkomstig van de voeten en verspreid zich via de kleding naar andere delen van het lichaam. Ook kan de schimmel alleen op het lichaam zitten. Schimmels in de nek zijn nogal eens afkomstig van dieren zoals cavia’s.

Is huidschimmel besmettelijk?

Ja, huidschimmel is besmettelijk. Gezinsleden kunnen besmet raken, maar dit gebeurt niet zo vaak. Mensen die een minder goede afweer hebben door ziekte of medicijnen hebben meer risico om een schimmelinfectie op te lopen.

Hoe weet uw arts of u huidschimmel heeft?

Om zekerheid te krijgen of er sprake is van huidschimmel worden schilfers van de huid afgenomen voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan in een korte tijd de aanwezigheid van schimmels worden aangetoond. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van huidschilfers. Het resultaat van een schimmelkweek laat ongeveer 2-6 weken op zich wachten.

Een enkele keer wordt een stukje huid (huidbiopt) onderzocht om de diagnose te stellen.

Welke behandelingen van huidschimmel zijn er?

In het algemeen wordt een huidschimmel behandeld met een crème waarin een schimmeldodend of groei remmend middel is verwerkt. Deze crème moet een- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijking(en) tot 1cm rondom de huidafwijking. De crème moet nog 1 week gesmeerd worden nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen zodat helemaal zeker is dat de schimmel van de huid weg is. Dit duurt gemiddeld in totaal 3 weken.

Bij uitgebreide schimmelinfectie is behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een huidschimmel duurt de behandeling ongeveer 4 weken. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen. Het is belangrijk om uw arts te vertellen als u andere medicijnen gebruik aangezien deze medicijnen niet zomaar met andere medicatie samen kunnen. Ook bij leverproblemen kan dit medicijn niet altijd gegeven worden, als dit bekend is vermeld dit dan aan uw arts.

Is huidschimmel te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Huidschimmel is goed te behandelen, maar het risico bestaat dat de infectie weer terugkomt. Het risico dat dit gebeurt, is voor iedereen verschillend.

Wat kunt u zelf nog doen?

Schimmelsporen zitten overal. Het dragen van slippers in openbare ruimten kan helpen om schimmels op de huid te voorkomen. Was ondergoed, sokken en indien mogelijk ook kleding minimaal op 60 graden om de schimmel in uw kleding te verwijderen. Wanneer u ringworm bij een huisdier ontdekt (vaak schilferende en soms al kalende plekjes in de vacht) is het goed om de dierenarts te bezoeken en een middel tegen ringworm te vragen, het dier kan u of anderen namelijk besmetten.