We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Shave excisie

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een shave-excisie?

Een shave-excisie is een kleine operatieve ingreep waar een huidafwijking oppervlakkig verwijderd wordt.

Waarom krijgt u een shave-excisie?

Door deze procedure kan uw arts een bolvormige huidafwijking oppervlakkig verwijderen.

Belangrijk vóór de ingreep.

Als u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde stoffen dient u dit vooraf aan te geven. Het gaat tijdens de procedure om allergieën of overgevoeligheid voor huidreinigingsmiddelen zoals jodium en chloorhexidine, verdovingsvloeistof en pleisters. U hoeft niet vooraf te stoppen met bloedverdunnende medicijnen.

Hoe is het verloop van de behandeling?

- De plek van afname wordt met een speciale huidreinigingsmiddel schoongemaakt.
- De plek wordt meestal plaatselijk verdoofd met een verdovende vloeistof via een oppervlakkig klein naaldje.
- Nadat de verdoving is ingewerkt wordt het huidplekje oppervlakkig weg geschraapt met een scherpe lepel of mesje. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet.
- Soms zal uw arts het oppervlakkige schaafwondje met een speciaal apparaat dichtbranden, of met speciale vloeistof. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet.
- Als gevolg van de shave-excisie is er een oppervlakkig schaafwondje ontstaan. Houd dit wondje minimaal 24 uur droog en laat de pleister die u krijgt ook minimaal 24 uur zitten. Soms besluit de arts dat voor u andere regels gelden, volg die op. Soms wordt het huidschraapsel opgestuurd naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek door een patholoog. Op deze manier kan de diagnose worden gesteld.
- Door de shave-excisie ontstaat een oppervlakkig schaafwondje. Als pijnstilling kan u zo nodig tot 3x per dag 2 tabletten van 500mg paracetamol innemen. Neem geen andere pijnstillers in zoals ibuprofen en diclofenac, omdat dit het risico op een nabloeding groter maakt.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Bij iedere operatieve ingreep is een klein risico op complicaties zoals een nabloeding of een ontsteking/infectie.

Heeft u een nabloeding? Laat het verband of pleister zitten en druk de bloedende plek onafgebroken af gedurende 15 tot 30 minuten. Indien het dan nog steeds bloedt, herhaal deze procedure van het afdrukken. Indien het dan nog steeds bloedt, neem dan contact op met uw arts (dit kan ook buiten kantooruren).

Merkt u in de loop van de dagen na de shave-excisie toename van pijn, roodheid of ziet u pus? Neem dan contact op met uw arts van de afdeling dermatologie.