We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Priktest

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Prik test

Dit onderzoek wordt vooral toegepast bij slijmvliesklachten door stoffen die ingeademd worden of voor stoffen die worden gegeten. De meest bekende allergenen worden getest zoals huisstofmijt, pollen, huidschilfers van dieren. Wanneer het om voeding gaat zij veel voorkomende allergenen melkeiwit, ei en noten.

Voorbereiding

Onderstaande punten zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van het testresultaat.

Medicijngebruik

· Antihistaminica (pillen tegen jeuk of hooikoorts) moeten 3 dagen voor het onderzoek worden gestopt.

· Geen corticosteroïd houdende crèmes of zalven op de armen smeren gedurende de week voor het onderzoek.

· Wilt u ons informeren wanneer u in de week voor het onderzoek de medicatie die de afweer onderdrukken, moet innemen, ongeacht de aandoening. Deze medicijnen kunnen het testresultaat namelijk beïnvloeden. Bijvoorbeeld: prednison, dexamethason, ciclosporine (Neoral), methotrexaat, alitretinoine (Toctino), azothioprine (Imuran)

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek worden de te testen stoffen in druppelvorm op de huid van de (onder)armen aangebracht. Met een steriele naald wordt zeer oppervlakkig in de huid geprikt wordt. De eventuele reacties ontstaan binnen 15-20 minuten. Wanneer een stof positieve is ontstaat er een bult met roodheid en jeuk. Deze reactie verdwijnt binnen een uur. Soms ontstaat er na ongeveer 6 uur weer een bultje, dit is een late reactie.

Bijwerkingen

Naast jeuk ter plaatse <15min komt het zelden voor dat er andere klachten optreden. Er is een kleine kans dat de allergische reactie zich in het lichaam uitbreidt en klachten geeft zoals niezen en jeuk aan de ogen. Zeldzaam is een anafylactische reactie. Mocht u zich tijdens of na de test kortademigheid of duizeligheid voelen, meld dit dan meteen.