We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een vaatlaser

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een vaatlaser?

Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging. Een vaatlaser is een laser waarvan het laserlicht vooral door bloedvaten wordt opgenomen, hierdoor kan het aantal bloedvaten blijvend worden verminderd.

Welke soorten vaatlasers worden er gebruikt?

De verschillende vaatlasers gebruiken verschillende typen licht (verschillende golflengten).

De meest gebruikte vaatlasers zijn de:
- Pulsed Dye Laser (PDL).
- Neodynium:YAG laser (Nd:YAG).
- KTP laser.

Waarvoor wordt een vaatlaser gebruikt?

Huidafwijkingen die zijn ontstaan door uitzetting van bloedvaatjes in de huid kunnen met een vaatlaser worden behandeld. U kunt denken aan wijnvlekken en couperose (rosacea). Ook kleine spataderen (tot 3 millimeter) kunnen behandeld worden met de vaatlaser.

Flitslampen of Intense pulsed light (IPL)

Dit is officieel geen laser maar een andere techniek om een felle lichtstraal te krijgen. Het verschil met een laser is dat er niet 1 golflengte, maar meerdere golflengten tegelijk worden ingezet. Omdat een flitslamp meerdere golflengten gebruikt is de flitslamp niet alleen voor de behandeling van bloedvaten. De flitslamp kan ook worden gebruikt voor ontharing en pigmentverwijdering. Het effect op de huid is bijna gelijk aan het effect van het gebruik van een laser. De informatie in deze folder over de effecten van een laserapparaat geldt voor een groot deel dus ook voor de flitslamp.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. De pijn is sterk afhankelijk van het type vaatlaser en de instelling van de laser. Bij de 1 voelt de behandeling als kleine prikken van een speld, bij de ander is de pijn heviger en ontstaat er een branderig gevoel. De te behandelen plek hoeft meestal niet te worden verdoofd. Wel kan tijdens de behandeling de huid gekoeld worden.

Hoeveel behandelingen met de vaatlaser zijn er nodig?

Het aantal behandelingen en de tijd tussen de behandelingen hangt af van de reden van behandeling. Soms is met 1 tot 2 behandelingen een goed resultaat te bereiken. Bij couperose (rosacea) (zie ook de folder ‘Rosacea’) zijn vaak 3 tot 4 behandelingen nodig. Bij wijnvlekken moet u rekening houden met 8 tot 10 behandelingen. Vraag uw arts, of aan de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
- Het type laser.
- Uw huidskleur.
- De plek op uw lichaam.

Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen ontstaan:
- Rode en blauwe verkleuring van de huid komt veel voor. Dit verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen tot weken.
- Zwelling van de huid. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen.
- Fijne korstjes komen veel voor. Deze verdwijnen vanzelf na enkele dagen tot 2 weken.
- Blaasjes, blaren en puistjes zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
- Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Wat kunt u zelf nog doen?

Direct na de behandeling kunt u de de huid koelen met ‘coldpacks’ in een washandje. Overleg met uw arts, of de persoon die u behandelt, hoe u dat het beste kunt doen. Hierdoor wordt de huid minder dik.

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’). Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.