We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Efudix crème

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Efudix ofwel 5-fluorouracil 

Uw dermatoloog heeft met u gesproken over efudix cremé. Dit wordt ook wel 5-fluorouracil genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u deze altijd bespreken met uw dermatoloog.

Let op: deze folder is geen vervanging van de bijsluiter. Lees ook altijd de bijsluiter voordat u aan het medicijn begint om goed op de hoogte te zijn van de werking, bijwerkingen en interacties met uw overige medicatie

Wat is Efudixcreme?

Efudix bevat de werkzame stof fluorouracil die specifiek reageert op de cellen die afwijkend zijn en te snel groeien. Efudix ruimt deze cellen op en daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats. De werking van Efudix is alleen gericht op de afwijkende zonbeschadigde cellen, maar het laat de gezonde huid met rust.

Voor welke diagnosen is Efudix geschikt?

Efudixcreme kan gebruikt worden bij actinische keratosen, superficieel basaalcelcarcinoom en Morbus Bowen

Hoe moet ik Efudix gebruiken?

Als het goed is, heeft uw arts u meegedeeld hoe vaak en hoe lang u Efudix moet gebruiken. Iedereen reageert anders op Efudixcreme en uw arts zal u goede instructies geven t.a.v. een geschikt schema hoe u de crème het beste kan smeren. Hieronder vindt u enkele aanvullende instructies:

Haal de Efudixcrème uit de tube, door de crème op een wattenstaafje aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat er geen bacteriën van uw handen in de tube kunnen komen, waardoor de kans op een infectie verkleind wordt. Het is veilig om de crème daarna met het wattenstaafje, danwel met de vingertoppen op de zonbeschadigde plekken aan te brengen. Gebruikt u hiervoor uw handen, was dan nadat u de crème heeft aangebracht zorgvuldig uw handen.

- Het is belangrijk de crème door te smeren totdat de huid kapot gaat. Alleen roodheid is niet voldoende, de hele huid waar u de crème aanbrengt dient kapot te gaan.
- Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de dikte van de huid. De locatie waar u de crème aanbrengt bepaalt dus hoe lang u de crème zal moeten smeren. Dit is in het gezicht en borstbeen ongeveer 2-3 weken. Op uw lichaam en bovenop het hoofd 4-6 weken.
- Wees extra voorzichtig als u de crème rond de neus of mond aanbrengt.
- Breng de zalf niet rondom de ogen aan, overleg dit altijd met uw arts!
- U mag maximaal een oppervlakte van 25cm x 25cm behandelen. Als u meerdere of grote gebieden moet behandelen, overleg dit zo nodig met uw arts. Eventueel kan ervoor gekozen worden om een aantal gebieden na elkaar te behandelen en niet alles tegelijk.
- Laat het uw arts weten als u andere medicinale producten (bijvoorbeeld crème of zalf ) gebruikt op de te behandelen delen van uw huid, ook wanneer u deze zelf onder recept hebt gekocht.
- Vermijd tijdens de Efudix-behandeling directe zonlicht blootstelling .
- Als de crème 1 uur op de huid zit, kan de crème al goed zijn werk doen. U mag de crème laten zitten, maar de crème mag u hierna evt. ook van de huid afspoelen.
- Brengt u de crème aan onder de kleding, dan is het veilig om eventueel met een pleister het ingesmeerde gebied af te dekken. Hou er rekening mee dat hierdoor de crème sneller kan werken en uw huid eerder kan reageren, dit kan geen kwaad.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

- Tijdens de eerste 2 tot 4 weken van de behandeling zal uw huid er waarschijnlijk eerst slechter uitzien en slechter aanvoelen alvorens te verbeteren – dit is een teken dat Efudix begint te werken.
- Ook delen van uw huid waar géén plekjes zaten en die u niet ingesmeerd heeft kunnen rood en ontstoken raken – dit komt doordat Efudix ook huidbeschadigingen behandelt die nog niet met het blote oog te zien zijn.
- Er zullen eerst rode plekjes ontstaan. Stop niet, maar smeer door totdat er korstjes ontstaan. Dit gebeurt doordat afwijkende cellen afsterven. Hierna kan er weer een gezonde huid ontstaan. Dit kan ongeveer 2-4 weken duren

Tekenen van infectie

Het doel van de behandeling is dat door de crème de huid kapot gemaakt wordt. Hierdoor kan zich een nieuwe gezonde huid ontwikkelen en wordt uw huid op de behandelde plek weer vrij van zonneschade. Doordat de huid kapot gaat, is deze huid meer vatbaar voor bacteriën. Daarom wordt afgeraden om tijdens de behandeling naar de sauna te gaan of te gaan zwemmen.

Een kapotte huid als gevolg van de behandeling kan een schrijnend en jeukend gevoel geven. Dit hoort bij de behandeling. Maar bij pijn, gele korstjes of zwelling dient u contact op te nemen met uw arts. Dit kunnen tekenen zijn van een infectie en zo nodig kan u een antibioticakuur of antibiotica zalf voorgeschreven krijgen.

Wat u verder nog moet weten

- Heeft u belangrijke of juist leuke afspraken binnen een maand na starten van de behandeling staan en wenst u dan liever geen korstjes in bijv. uw gezicht te hebben. Geef dit door aan uw arts. Vaak kan de behandeling veilig uitgesteld worden tot na uw afspraak.
- Efudixcrème mag niet tijdens zwangerschap of borstvoeding gebruikt worden
- Geef eventuele restanten Efudix na afloop van de behandeling ter vernietiging af bij uw apotheek
- Zoals altijd het geval is met op recept verkrijgbare medicatie, mag u Efudix niet door anderen laten gebruiken, zelfs niet wanneer zij dezelfde huidaandoening lijken te hebben.
- Efudixcrème altijd buiten het bereik van kinderen houden.