We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Alitretinoïne

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Toctino

Uw dermatoloog heeft met u gesproken over alitretinoïne. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u deze altijd bespreken met uw dermatoloog.

Let op: deze folder is geen vervanging van de bijsluiter. Lees ook altijd de bijsluiter voordat u aan het medicijn begint om goed op de hoogte te zijn van de werking, bijwerkingen en interacties met uw overige medicatie.

Wat is alitretinoïne?

Alitretinoïne is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij ernstig handeczeem (zie ook folder handeczeem). Er is veel ervaring met dit middel. Het doel van de behandeling met alitretinoïne is om de huidaandoening tot rust te brengen.

Hoe werkt alitretinoïne?

De werkzame stof alitretinoïne behoort tot de groep retinoïden en is afgeleid van vitamine A. Hoe alitretinoïne bij handeczeem werkt is niet geheel duidelijk. Alitretinoïne lijkt ontstekingsremmend te werken.

Hoe goed werkt alitretinoïne?

Het duurt vaak enkele weken voordat u merkt dat het handeczeem rustiger wordt. Alitretinoïne lijkt het beste te werken bij mensen met tylotisch (= hyperkeratotisch en rhagadiform) handeczeem. Bij dit handeczeem bestaat er meestal veel eelt met soms ook kloven. Alitretinoïne kan ook werken bij mensen met blaasjeseczeem aan de handen. Ondanks dat er bijwerkingen bij dit medicament beschreven zijn, is er zeer ruime ervaring met dit medicament in de dermatologie. De overgrote meerderheid van de patiënten verdraagt dit medicament goed en ervaart goed effect op de huid.

Wanneer schrijft uw dermatoloog alitretinoïne voor?

Bij ernstig, chronisch handeczeem bij volwassenen, dat niet verbetert tijdens behandeling met sterke hormoonzalven.

Wanneer mag u GEEN alitretinoïne gebruiken?

 • Als u zwanger bent of dit probeert te worden. Alitretinoïne veroorzaakt ernstige aangeboren afwijkingen bij het kind. Pas 1 maand na stoppen van de behandeling met alitretinoïne is het weer veilig om zwanger te worden. Alitretinoïne heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen.
 • Als u borstvoeding geeft.
 • Als u een leverziekte heeft of een ernstige nierziekte.
 • Als u erg veel vetten in uw bloed heeft (hoog cholesterol of triglyceriden).
 • Als u erg veel vitamine A in uw lichaam heeft (hypervitaminose A).
 • Als u overmatig alcohol gebruikt.
 • Als u schildklierproblemen heeft die niet onder controle zijn.
 • Overleg met uw arts als u een allergie heeft voor soja.

Alleen onder strikte voorwaarden wordt alitretinoïne voorgeschreven aan vrouwen die zwanger zouden kunnen worden (vruchtbare levensfase). Adequate anticonceptie moet namelijk gewaarborgd worden tijdens en tot 1 maand na het staken van de behandeling. De dermatoloog kan u doorsturen naar uw huisarts of specialist voor advies over voorbehoedsmiddelen.

Uw arts vraagt u om een formulier te ondertekenen waarop staat dat u op de hoogte bent van de risico's en dat u akkoord gaat met de benodigde maatregelen (zoals regelmatige zwangerschapstesten).

Mannen: Alitretinoïne lijkt geen schadelijk effect te hebben op sperma

Kinderen: Het gebruik van alitretinoïne bij kinderen onder de leeftijd van 12 jaar wordt niet aanbevolen. Dit komt omdat het niet bekend is of het veilig en effectief is bij deze leeftijdsgroep.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen door het gebruik van alitretinoïne?

Tijdens het gebruik van alitretinoïne kunt u last krijgen van bijwerkingen. Niet iedereen krijgt bijwerkingen. De kans op bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid en de voorgeschreven hoeveelheid alitretinoïne.

De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen:
- Hoofdpijn.
- Verhoogde leverwaarden en vetwaarden in het bloed.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen:
- Droge lippen, droge gevoelige huid en huiduitslag.
- Droge slijmvliezen van de neus, wat aanleiding kan geven tot bloedneuzen.
- Droge ogen wat wazig zien of oogontsteking kan veroorzaken.
- Haaruitval.
- Oorsuizen en blozen.
- Spierpijn en gewrichtspijn.
- Verlaging van de schildklierhormonen en bloedarmoede.
- Verhoogde bloeddruk.

Zeldzame mogelijke bijwerkingen:
- Depressiviteit kan in zeldzame gevallen mogelijk toenemen. Mensen die bekend zijn met een depressie in het verleden moeten hier alert op zijn.

Er zijn nog een aantal andere bijwerkingen van alitretinoïne beschreven. Voor een compleet overzicht van de mogelijke bijwerkingen is het van belang de bijsluiter van alitretinoïne goed te lezen voordat u met het geneesmiddel begint.

Indien u denkt last te hebben van bijwerkingen, neem dan contact op met uw dermatoloog.

Waarom moet u uw bloed en/of urine laten controleren als u alitretinoïne gebruikt?

In uw bloed worden bloedwaarden, de leverwaarden en vetwaarden regelmatig gecontroleerd. Deze waarden kunnen namelijk door alitretinoïne omhoog gaan. Soms worden de schildklierhormonen bepaald omdat deze door alitretinoïne beïnvloed kunnen worden. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden regelmatig zwangerschapstesten uitgevoerd.

Wanneer moet u uw arts waarschuwen?

 • Als u zwanger wordt tijdens de behandeling met alitretinoïne, of in de maand na het stoppen van de behandeling, moet u onmiddellijk stoppen met het innemen van het geneesmiddel en uw arts raadplegen.
 • Ernstige depressieve gevoelens en/of zelfmoordneigingen.
 • Gele kleur van huid of ogen, gevoel van vermoeidheid. Dit kunnen signalen zijn van leverproblemen (hepatitis).
 • Bij de combinatie van hoofdpijn, misselijkheid, braken en wazig zien.
 • Ernstige pijn in de buik met of zonder ernstige bloederige diarree, misselijkheid en overgeven.

Kan alitretinoïne samen met andere medicijnen gebruikt worden?

Alitretinoïne mag nooit samen gebruikt worden met tetracyclines (antibiotica zoals doxycycline of minocycline) omdat dit de druk in de hersenen kan verhogen. Er zijn ook een aantal andere medicijnen die beter niet samen met alitretinoïne genomen kunnen worden. Het is erg belangrijk dat uw arts op de hoogte is van alle medicijnen die u gebruikt. Het is daarom verstandig om altijd een lijstje met de namen van uw medicijnen (medicatieoverzicht) mee te nemen als u naar het ziekenhuis gaat.

Ook als u al alitretinoïne gebruikt is het belangrijk dat uw voorschrijvend arts op de hoogte is van al uw medicijnen. De arts zal dan controleren of de medicijnen samen gebruikt mogen worden.

Haal uw medicatie altijd bij uw eigen apotheek op. Ook de eigen apotheek heeft een goed overzicht en kan controleren of alle medicatie die u voorgeschreven heeft gekregen samen gebruikt mag worden.

Hoeveel tabletten moet u innemen en hoe lang duurt de behandeling?

De gebruikelijke dosering is 1 tablet van 30 mg per dag. Bij bijwerkingen of goed effect van de behandeling kan er ook een lagere dosering worden voorgeschreven. Neem de tabletten in hun geheel in tijdens de maaltijd. De behandeling wordt tot maximaal 24 weken voortgezet. Als er na 12 weken geen goede verbetering van het handeczeem wordt gezien, dan wordt de behandeling meestal gestopt.

Wat kunt u zelf wel/niet doen?

 • Vrouwen moeten absoluut zorg dragen voor adequate anticonceptie/voorbehoedsmiddelen.
 • Gebruik een vette zalf voor de lippen tijdens de behandeling.
 • Gebruik geen irriterende producten voor de huid. Hierdoor kan de huid nog droger worden en klachten geven zoals jeuk en roodheid.
 • Vermijd blootstelling aan zonlicht en ga niet onder de zonnebank. Voordat u in de zon gaat, moet u een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (ten minste factor 30) gebruiken.
 • Verminder zo nodig intensief sporten of extreme lichamelijke activiteit. Alitretinoïne kan spier- en gewrichtspijn veroorzaken.
 • Neem geen vitamine A supplementen tijdens de behandeling. Gelijktijdig gebruik kan het risico op bijwerkingen verhogen.
 • Doneer geen bloed tijdens uw behandeling met alitretinoïne of gedurende 1 maand na het stoppen van de behandeling. Als uw bloed wordt gegeven aan iemand die zwanger is, kan die baby geboren worden met afwijkingen.
 • Drink geen (of zeer weinig) alcohol tijdens de behandeling.