Comorbiditeiten van psoriasis

Psoriasis is meer dan alleen een huidaandoening. Vroeger dacht men dat psoriasis alleen huidafwijkingen gaf. Nu weten we dat psoriasis een bredere ontstekingsziekte is waarbij naast de huid een of meerdere andere organen kunnen meedoen. Het voorkomen van een andere aandoening bij psoriasis wordt een psoriasis comorbiditeit genoemd.

Niet elke persoon met psoriasis ontwikkeld comorbiditeiten. Waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen comorbiditeiten ontwikkeld is nog niet duidelijk. Wel lijkt de ernst en uitgebreid van de psoriasis een rol te spelen. De kans op een comorbiditeit is groter als de psoriasis ernstiger is. Er wordt onderzoek gedaan om meer duidelijk te krijgen over de oorzaken en gevolgen van psoriasis comorbiditeiten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“De dermatoloog kon mij eigenlijk direct vertellen dat het psoriasis is. Hier kreeg ik ook meteen medicatie voor. Hierna kreeg ik veel verschillende andere vormen, psoriasis bij de nagels, intieme zone en ellebogen. Nadat er een oplossing was gevonden voor mijn psoriasisplekken, begonnen mijn pezen en gewrichten me in de steek te laten. Uiteindelijk is hier artritis psoriatica uitgekomen" - Roy
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voorbeelden van een aantal belangrijke comorbiditeiten bij psoriasis zijn:


Gewrichts-psoriasis (artritis psoriatica): hierbij kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan van bijvoorbeeld de bekken, rug en knieën. Ook kunnen de kleine gewrichten in de vingers en tenen ontsteken: dit leidt tot een gezwollen en rode vinger of teen (dactylitis); dit wordt ook wel worstenvinger of worstenteen genoemd. Bij artritis psoriatica kunnen ook de aanhechtingspezen van de spieren zoals de achillespees ontstoken raken (enthesitis). Ongeveer een derde van de patiënten met psoriasis ontwikkeld artritis psoriatica.

Depressie: patiënten met psoriasis hebben vaker een depressie. Dit kan te maken hebben met de gevolgen van psoriasis en het hebben van een chronische aandoening. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk ook een relatie is met ontstekingen. Dezelfde ontstekingsstoffen die verhoogd aanwezig zijn bij de psoriasis huidafwijkingen worden ook teruggevonden in de hersenen bij depressie.

Hart- en vaatziekten: mensen met psoriasis hebben in vergelijking met mensen zonder psoriasis relatief vaker last van een hoge bloeddruk (hypertensie), overgewicht (obesitas), suikerziekte (type 2 diabetes mellitus) en een hoge cholesterol-gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Bij sommige mensen kan op den duur levervetting (non-alcoholic fatty liver disease) ontstaan. Al deze verschillende ziekten staan samen bekend als het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een belangrijke risicofactor om hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of hersenberoerte te ontwikkelen.

Ontstekingen: heel soms kan er een oogsteking ontstaan bij psoriasis. Dit wordt uveitis genoemd. Ook komen ontstekingsziekten van de darmen (inflammatoire darmaandoeningen) vaker voor bij psoriasis. Voorbeelden zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Indien er aanwijzingen voor een comorbiditeit (bijvoorbeeld bij klachten of afwijkingen in bloedonderzoek) zal hier aanvullend onderzoek naar verricht worden. Het kan ook dat een patiënt met psoriasis wordt doorverwezen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een reumatoloog, maag-darm-lever-arts of psycholoog.

De behandelend arts zal rekening houden als een patiënt een of meerdere psoriasis comorbiditeiten heeft. Als de dermatoloog een behandeling voorschrijft met tabletten of spuiten zal rekening worden gehouden met psoriasis comorbiditeiten.