Q&A


Vraag en antwoord over psoriasis

Hoe vaak komt psoriasis voor?
Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen psoriasis, waarvan 25% matig ernstig tot ernstig. In Nederland hebben meer dan 400.000 mensen psoriasis, ofwel 2.5% van de totale Nederlanse bevolking.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij pijnlijke, jeukende en branderige plekken op de huid verschijnen. Psoriasis kan op iedere leeftijd ontstaan en kan voorkomen op het gehele lichaam. Het vaakst zijn plekken te vinden op het behaarde hoofd, de ellebogen en de knieen. De hoeveelheid en ernst van de plekken kan variëren, van een paar plekken tot betrokkenheid van een groot deel van de huid. Veel mensen met psoriasis hebben periodes van aantasting van de nagels, wat klachten kan geven van pijn en beperkingen bij werkzaamheden. Psoriasis kan samengaan met gewrichtsontstekingen,  bij ongeveer 1 op de 5 patiënten komt dit voor.

Hoe ontstaat psoriasis?
De oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Waarschijnlijk betreft het een combinatie van erfelijke en omgevings factoren. Zowel de huid zelf als het afweersysteem spelen een belangrijke rol bij psoriasis. Ook kan psoriasis uitgelokt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bepaalde antihypertensiva), bij personen die er aanleg voor hebben.  Het verloop is onvoorspelbaar en perioden van spontane verbetering en verergering wisselen elkaar af. Behandelingen kunnen de psoriasisplekken wel verminderen, of soms zelfs voor een bepaalde periode laten verdwijnen. Maar in de meeste gevallen komen ze weer terug.

Wanneer ontstaat psoriasis?
Psoriasis kan al ontstaan op de kinderleeftijd, maar ontstaat meestal op jongvolwassen leeftijd tussen de 15 en 25 jaar.

Is psoriasis besmettelijk?
Nee, psoriasis is niet besmettelijk.

Komt psoriasis meer bij mannen of bij vrouwen voor?
Psoriasis komt bij mannen en vrouwen even vaak voor.

Kan psoriasis ook op de gewrichten slaan?
Ongeveer 1 op de 4 mensen met psoriasis ontwikkelt ontsteking van de gewrichten (artritis psoriatica) wat pijnklachten en bewegingsbeperkingen geeft. Artritis psoriatica ontstaat meestal op een leeftijd tussen 30 en 50 jaar.

Wat is de dagelijkse impact van psoriasis? 
Psoriasis is geen cosmetisch probleem. Bij bijna 60 procent van de mensen met psoriasis is de ziekte een groot probleem in het dagelijks leven. Voor mensen met artritis psoriatica is dit bijna 40 procent. Psoriasis is objectief ernstig, met uitgebreide en ernstige verschijnselen, maar ook subjectief ernstig, met veel symptomen van pijn en jeuk of branderigheid. Het heeft impact op het lichamelijke, psychische en sociale functioneren en welzijn van de patiënt. De impact van psoriasis is vergelijkbaar met die van andere chronische ziekten waaronder diabetes mellitus, hypertensie en hartfalen. Dus naast de persoonlijke impact heeft psoriasis ook een sterk economische impact.

Is psoriasis erfelijk?
- Een op de drie mensen met psoriasis heeft een familielid met psoriasis
- Als een ouder psoriasis heeft, heeft een kind een kans van 10 procent om psoriasis te krijgen.
- Als beide ouders psoriasis hebben, heeft een kind een kans van 50 procent om psoriasis te krijgen.

Bij wie kan een psoriasispatiënt terecht voor een behandeling?
De behandeling van matig ernstige tot ernstige psoriasis hoort bij de dermatoloog; die is expert in herkenning, diagnostiek en behandeling van de aandoening. Ook binnen een multidisciplinair team.

Hoe ziet de behandeling voor een psoriasispatiënt eruit? 
De dermatoloog heeft een breed scala aan behandelmogelijkheden voor psoriasis en kiest samen met de patiënt de beste op maat gesneden therapie. Er zijn allerlei combinaties van behandelingen mogelijk. Behandelopties voor psoriasis variëren van smeren tot spuiten, met daartussenin lichtbehandelingen en pillen.
- Smeren: een crème of zalf die direct op de psoriasisplek wordt gesmeerd.
- Lichtbehandeling: een behandeling met ultraviolet-licht kan de psoriasisplekken verbeteren,
- Systemische behandeling: tabletten of injecties die de psoriasis verbeteren.

Er zijn grote verbeteringen in de behandeling van psoriasis bereikt in de afgelopen jaren.
- Er is nog veel praktijkvariatie in de behandeling van psoriasis, met veel onder-behandeling in de eerste lijn.
- Voor mensen met complexe psoriasis kent de dermatoloog ook de nieuwste behandelmogelijkheden.
- Gewrichtsklachten bij psoriasis moeten snel en goed worden geëvalueerd en behandeld.
- Ook voor nagelpsoriasis is behandeling mogelijk.
- Echter is er meer kwalitatief onderzoek is nodig voor verdere verbetering van de behandeling van psoriasis.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe behandelingen beschikbaar gekomen die erg goed helpen en relatief weinig bijwerkingen geven.

Wanneer moet je beginnen met een behandeling?
Wacht niet met behandeling tot psoriasis uitgebreid is. Een behandeling kan nagenoeg geheel psoriasis onderdrukken en daarmee het leven van patiënten sterk verbeteren en de economische impact verlagen. Er zijn data beschikbaar die aangeven dat er veel onderbehandeling is bij psoriasis.

Komen er nieuwe medicijnen beschikbaar?
Er zijn veel nieuwe en effectieve medicijnen en er komen er in de nabije toekomst nog meer bij. Blijf dus niet zitten met vragen over uw psoriasis maar stel ze aan uw arts.

Hoe veel kost het om psoriasis te behandelen?
Hoe ernstiger de psoriasis, hoe hoger de gerelateerde kosten

Meer informatie

Als u meer over psoriasis wilt weten, dan kunt u verder op onze website. Tevens vind u op deze pagina het document '117 vragen en antwoorden over psoriasis'.