Zelfcontrole, diagnose & behandeling

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op deze pagina vindt u meer informatie over zelfcontrole, diagnose en behandeling van huidkanker.

Klik hier voor algemene informatie over huidkanker
Klik hier voor meer informatie over bescherming van de huid
Klik hier voor veel gestelde vragen over preventie van huidkanker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelfcontrole

Huidkanker kan overal op uw huid ontstaan. Onderzoek uw huid daarom altijd goed. Als u een raar plekje heeft of een moedervlek die verandert, neem dan contact op met uw huisarts of behandelend dermatoloog.
Bekijk hier de Herken Huidkankerkaart in PDF, met tips waar u op kunt letten.

Waar kunt u terecht?

Indien u een afwijking op uw huid niet vertrouwt kunt u terecht bij uw huisarts. Hij/zij beoordeelt de afwijking en indien uw huisarts de afwijking niet vertrouwt, verwijst deze in het merendeel van de gevallen naar een dermatoloog. Dermatologen zijn de specialisten voor de diagnose en behandeling van huidkanker, dit behoort tot de kern van hun vak. De dermatoloog zal de uiteindelijke diagnose stellen en u verder behandelen.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder de blanke bevolking. Het aantal gevallen van huidkanker neemt jaarlijks fors toe. Er zijn veel verschillende soorten huidkanker, het ene type is agressiever dan het andere type. Elke dermatoloog herkent en behandelt huidkanker.

Diagnose en behandeling van huidkanker

Grofweg wordt huidkanker onderverdeeld in melanomen (zogenaamde kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen. Van de niet-melanoom huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom de belangrijkste twee vormen.

Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het melanoom.
Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het basaalcelcarcinoom.
Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het plaveiselcelcarcinoom.