Lustrum

(2021) De NVDV bestaat 125 jaar: het 25e lustrum. En bij een speciaal lustrum is het leuk om even terug te kijken. Kijk je mee?

LET OP: de video mag niet gedeeld worden i.v.m. auteursrechten BUMA-Stemra

1896 was een bijzonder jaar; de 1e auto kwam naar Nederland, de 1e filmvoorstelling werd vertoond en röntgenstraling werd voor het eerst toegepast. Maar veel belangrijker die dag: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologen werd opgericht!

In de afgelopen 125 jaar is er veel veranderd en ook binnen de dermatologie in Nederland is veel veranderd.

Neem het aantal dermatologen. Waar de Nederlandse bevolking is gegroeid van 5 miljoen naar ruim 17 miljoen, dus een verdrievoudiging, is het aantal dermatologen, daarentegen, in 125 jaar niet 3, niet 10, maar ruim 30 keer zo groot geworden.

Ook de dagelijkse praktijk veranderde.
Waar in 1896 de geslachtsziekten en andere infectieziekten de spreekkamer domineerden, is vandaag de dag de oncologie van de huid onze grootste zorg. Ziekenhuisopnames voor een huidaandoening zijn er tegenwoordig nauwelijks nog door de komst van nieuwe medicijnen. Dermatologische zorg is steeds meer evidence-based, mede dankzij de actieve richtlijnontwikkeling van de NVDV. De NVDV is in de afgelopen 125 jaar gegroeid en een steeds professioneler organisatie geworden met vele actieve leden.

Op een moment zoals dit blikken we niet alleen terug, maar kijken we ook altijd vooruit. Er staan ons vast belangrijke zaken te wachten: maar een van de belangrijkste dingen zal zijn; ons lustrumfeest. Vanwege de corona hebben we dit moeten uitstellen, maar van uitstel komt geen afstel. Op 7 april 2022 vond er een spetterend lustrumfeest plaats.

Voor nu veel kijkplezier!