Mohs Micrografische Chirurgie (MMC)

Mohs micrografische chirurgie of Mohs-chirurgie, is een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker. Na de operatie worden direct alle sneevlakken onder de microscoop gecontroleerd. Zo kan gegarandeerd worden dat na behandeling het zieke weefsel volledig is verwijderd.

Volledig huidkankervrij

Als bij deze controle blijkt dat de huidkanker nog niet geheel verwijderd is, wordt dat deel van de wond waar nog afwijkingen zichtbaar zijn, opnieuw geopereerd en gecontroleerd. Net zolang tot de plek volledig vrij is.

Weefselsparend

Met het gebruik van deze techniek blijft gezond weefsel gespaard, waardoor de cosmetische consequenties tot een minimum zijn beperkt.

Behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Is de wond vrij van tumor, dan wordt die netjes gesloten. De behandeling kan een paar uren duren, afhankelijk van hoe vaak er opnieuw een stukje moet worden weggenomen. U verblijft in onze rustkamer en wij voorzien u van snacks, broodjes en drinken.

Dr. F. Mohs

De techniek is vernoemd naar de bedenker van deze manier van opereren, dokter Fredrick E. Mohs.

Belangrijke voordelen

Mohs-chirurgie heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • weefselsparend: er wordt een minimale hoeveelheid gezonde huid weggenomen
  • aan het einde van de hele ingreep is de gehele huidkanker weggenomen
  • het aantal recidieven (huidkanker die terugkeert) is het laagst vergeleken met andere technieken.

Wanneer Mohs-chirurgie toepassen

Mohs-chirurgie wordt voornamelijk gebruikt om huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat te opereren. Dit kan betekenen dat het ontstane defect groter is dan u zich had voorgesteld. U kunt er echter zeker van zijn dat er geen overtollig gezonde huid is weggenomen, aangezien we ons laten leiden door de microscoop en alleen daar huid wegnemen waar huidkanker zich bevindt.