Welke deelgebieden kent de dermatologie?

De dermatologie kent een flink aantal deelgebieden. De belangrijkste zijn:

 

Allergologie

Dit betreft het onderzoek en de behandeling van huidziekten bij mensen met overgevoeligheid voor allerlei materialen.

Cosmetische dermatologie

Alles wat te maken heeft met verfraaiing van de huid en de contouren van het lichaam. Behalve het verwijderen van ongerechtigheden op de huid, zoals steelwratten en pigmentvlekken, omvat dit in toenemende mate ook het opvullen van rimpels, behandeling van storende bloedvaatjes in het aangezicht, het behandelen van littekens (bijvoorbeeld littekens door acne), het verwijderen van overmatige beharing met laser / flitslampen en het verwijderen van overtollig vet.

Dermato-oncologie

Dit is het vakgebied dat zich richt op de behandeling van huidkanker.

Flebologie

Hierin staat de behandeling van spataderen centraal alsmede ziekten van de huid ten gevolge van het niet goed functioneren van deze aderen, zoals open been.

Fotodermatologie

Enerzijds betreft dit de behandeling van huidaandoeningen die met behulp van licht (fototherapie) kunnen worden verbeterd, anderzijds ook aandoeningen die door zonlicht worden beïnvloed of veroorzaakt.

Kinderdermatologie

De kinderdermatologie omvat de diagnostiek en behandeling van kinderen met huidziekten, in het bijzonder erfelijke syndromen en aangeboren huidziekten.

Operatieve dermatologie

Dit onderdeel van de dermatologie omvat diverse ingrepen waarbij de dermatoloog het mes hanteert, zoals het wegsnijden van huidkanker tot het transplanteren van huid op wonden, zoals bij open been.

Proctologie

Dit vakgebied houdt zich vooral bezig met de behandeling van aambeien en andere aandoeningen in en rond de anus.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

Hiertoe behoren de klassieke geslachtsziekten zoals syfilis en gonorroe (druiper), maar ook allerlei andere aandoeningen zoals herpes, chlamydia-infecties en wratten op de geslachtsorganen.

 

Terug naar Dermatologie