Behandelingen en ingrepen

Medicamenteuze behandeling

Behandeling met crèmes, zalven of lotions en met allerlei geneesmiddelen in de vorm van tabletten of capsules.

Excochleatie (uitlepelen) en curettage (wegkrabben)

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ‘scherpe lepel’ of een curette; deze wordt gebruikt voor het wegkrabben van bijvoorbeeld wratten.

Elektrocoagulatie

Hierbij wordt de aandoening, bijvoorbeeld een moedervlek of wrat, weggebrand.

Excisie

Het wegsnijden van een huidafwijking, hetzij om cosmetische redenen (bijvoorbeeld een moedervlek) of om medische redenen (bijvoorbeeld huidkanker).

Cryotherapie

Wratten en andere aandoeningen kunnen worden bevroren met behulp van vloeibare stikstof. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van een stikstof-spray.

(sclero) Compressietherapie

Hierbij worden een of twee benen ingezwachteld om de vochtophoping weg te nemen of een slecht functionerende ader dicht te drukken. Dit kan wenselijk zijn bij bijvoorbeeld open been of bij teveel lymfevocht in het been.

Transplantatie

Het in een wond of chirurgisch defect leggen van een stuk gezonde huid. Soms gebeurt dit met het leggen van ‘stansbiopten’ (meerdere kleine stukjes), soms ook met een groot afgeschaafd transplantaat.

Lichttherapie

Deze behandeling bestaat uit bestraling met ultraviolet licht, soms in combinatie met medicijnen die de huid extra gevoelig maken voor licht. Aandoeningen zoals psoriasis, eczeem of vitiligo worden vaak met lichttherapie behandeld.

Foto dynamische therapie

Behandeling van huidkanker of voorstadia hiervan, waarbij de kwaadaardige cellen eerst met zalf zeer gevoelig worden gemaakt voor zichtbaar licht, waarna het gezwel wordt belicht.

Intensieve zalfbehandeling

Soms moeten patiënten hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis, maar sommige zalfbehandelingen, zoals voor bepaalde vormen van eczeem, kunnen ook in dagbehandeling worden toegepast.

Lasertherapie

Verschillende lasers zijn er beschikbaar. Afhankelijk van de huidafwijking selecteert de behandelaar een laser met een specifieke golflengte. Dat gebeurt al dan niet onder lokale verdoving, afhankelijk van de soort laser. Zo zijn er beschikbaar: vaatlasers, pigmentlasers en lasers die afwijkingen wegbranden.

Mohschirurgie

Techniek om huidkanker te verwijderen. Het weefsel gaat daarbij meteen onder de microscoop om zeker te weten dat de huidkanker in zijn geheel is verwijderd.

Terug naar Dermatologie